söndag, maj 21, 2006

Folkomröstning

Idag äger en folkomrösning rum i Montenegro som är den västra delen av landet Serbien och Montenegro. Frågan är om man ska upplöpsa landet och få sin självständighet. Både parterna är eniga om att Montenegro ska bli självständigt om ja sidan får 55% eller mer i folkomröstningen.
Problemet kan bli om ja sidan får 51-54%. Då skulle de ha majoritet men inte tillräckligt för att bli självständiga vilket skulle skapa många problem, då ja-sägarna troligtvis hade blivit väldigt upprörda. Men siffrorna kommer säkert diskuteras ändå eftersom de montenegriner som bor i Serbien inte får rösta i valet. Själv anser jag det konstigt att de som berörs mest inte får vara med och påverka.

Valdeltagandet räknas landa på runt 80% och hela balkan väntar på resultatet.

För övrigt så kommer Ella till Helsingborg imorgon igen och rätt låt vann, och rätt låt kom tvåa och trea, bra omröstning grabbar.

fredag, maj 19, 2006

Skatt

Idag publicerade aftonbladet en artikel då de hade intervjuat allsvenskans enda två utländska VM-spelare. På frågan "det värsta med Stockholm?" svarade Ante Covic (Australien) :

"Skatterna, 55 procent. Och det är dyrt om man vill gå ut och ta nåt att dricka eller så."

Dereck Boateng (Gahna) :

Det är ett dyrt land och skatten är hög. 50 procent, jag spelar ju inte för regeringen."

Detta säger mig två saker:

1. Ante Covic tjänar mer då han tydligen betalar värnskatt.
2. För att göra Sverige till ett bättre land och Stockholm till en bättre stad bör vi sänka skatterna!

torsdag, maj 18, 2006

Bloggutmaning!

Jag har blivit utmanad av självaste Marcus Friberg i att komma på fem politiska sätt att göra slut på! Bra att han utmanade så att jag får en chans att skriva lite, det beror dock även på att jag har lite tid. Kom hem från Ven igår och har mycket att plugga. Men här kommer mina förslag:

1. The Kim Jong Il way - "Våra grannar gjorde slut därför måste vi också göra det"
2. Socialdemokratiskt - "Alla ska göra slut, så enkelt är det"
3. Ung Vänster - "Ni borgare är bara ute efter att förgöra mig"
4. MUF style - "Krossa kollektivismen, var man för sig själv"
5. Gustav Fridolin - "En mandatperiod per person"

fredag, maj 12, 2006

Ella i Skåne!

Just nu är vår förbundsordförande Ella Bohlin på besök i Skåne. Jag bjöd in henne för att ta några debatter på Tycho Braheskolan vilket hon gjorde igår och dessutom gjorde väldigt bra.
Idag är hon på Åbygymnasiet i Klippan för att göra två klasspresentationer.

Efteråt var vi nere på dunkers och åt och tog en liten promenad längst norra hamnen. När vi sedan skulle tillbaka till Lund fick vi chansen att visa lite civilkurage och tog den. Vi kan med andra ord ha räddat någons liv. Väl i Lund släppte vi av Ella för att sedan handla, jag och Daniel tillbringade ungefär en timme inne i en enda mataffär. Sedan var det dags för vårt öppna möte. Där var en ny tjej och efter mötet var hon jätte positiv till att bli lite aktiv i KDU, av helt förståliga skäl.

Efter mötet körde Daniel mig till stationen varifrån jag tog tåget hem. Kom hem lite efter midnatt helt utmattad efter en tung men väldigt lyckad dag.

För övrigt fick jag igår reda på att vi fick MVG på vårt projektarbete vilket bekräftades av lärarna idag.

onsdag, maj 03, 2006

Ungdomsavtal vs. Plusjobb.

Visst känns det kanske lite uttjatat nu men debatten om Centerns förslag om att avveckla lagen om anställningsskydd (LAS) för ungdomar upp till 26 år fortsätter.

Jag är en av många som tycker om förslaget att avveckla alternativt förändra LAS, först och främst för att skapa fler arbeten. I länder som Danmark och Irland har man inte en allomfattande lag om anställning, där har man istället avtal för det olika branscherna och avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare eftersom alla människor inte är lika och därför kan alla inte ha samma villkor på jobbet då de har olika förutsättningar att utföra jobbet och därför behövs olika avtal, speciellt om man jobbar inom olika branscher.

Under förra året var i genomsnitt 21.7 % av Sveriges ungdomar ÖPPET arbetslösa, lägg därtill 20 000 sjukskrivna, 20 000 förtidspensionerade och alla som omfattas av olika påhittade utbildningar och jobb. Bara fem EU-länder låg sämmre till, Polen, Slovakien, Grekland, Italien och Frankrike med de högsta siffrorna först. Polen är uppe i ungefär 38 % vilket är ungefär 8 procentenheter högre än Slovakien.

Länder som Danmark, Irland, Storbritanien, Japan och Usa ligger under 10 %. Vad som kännetecknar dessa länder är att det är väldigt enkelt att anställa och säga upp personal vilket gör att man kan anställa tillfälligt och på så sätt har man fler ungdomar i arbete hela tiden. Det som kännetecknar länderna med de högsta siffrorna är att de har väldigt många och krångliga lagar vilket gör att arbetsgivarna inte vågar anställa och att ungdomarna därför stannar utanför marknaden.

Förutom att de med hög ungdomsarbetslöshet hade många och krångliga lagar gemensamt hade de i de flesta fallen även höga ersättningsnivåer för arbetslösa vilket gjorde att ungdomarna inte blev tillräckligt motiverade utan kände att de kunde sitta hemma och leva gott. Man har även längre perioder då de arbetlösa har rätt till maximala bidrag.

Om vi jämför Sverige med Irland som gjorde om sin arbetsmarknadspolitik under 1990-talet så ser vi klara skillnader. År 1985 hade Sverige en ungdomsarbetslöshet för ungdomar mellan 15 och 24 år på ungefär 8 % medan Irland låg på cirka 24 %. Tio år senare låg både på ungefär 19 % men Irlands var fortfarande något högre, och 2005 låg Sverige som sagt på 21,7 % och Irland på 8,9 %. Det är så mycket en förändring kan innebära på så få år, sedan spelar ju givetvis konjukturen en stor roll och den har varit till Irlands fördel.

Till slut vill jag jämföra ungdomsavatalen med Plusjobben. För att börja med likheterna så sträcker sig både över två år och både saknar anställningstrygghet. Men ungdomsavtalen ger automatisk förlängning efter två år, rätt till avgångsvederlag, a-kassa och sjukpenning. Plusjobben gäller bara i offentlig sektor men ungdomsavtalen ger dig möjligheten att jobba i privat sektor såväl som i offentlig. Även lönen skiljer sig enormt, ungefär två tredjedelar av komunerna ger under 15 500 i månaden för anställda med plussjobb. Med ungdomsavtal tjänar du lika mycket som vilken nyanställd person som helst med samma arbete och behörighet.
För övrigt gäller Plusjobben bara långtidsarbetlösa vilket inte särskilt många ungdomar under 26 år är. Detta leder till jobb för de äldre och att ungdomarna hålls utanför arbetsmarknaden.

Avslutningsvis vill jag bara citera den trevliga Centerpartisten i Trelleborg "Jag står hellre med en fot inne på arbetsmarknaden än med både utanför"

Källor:
Svenskt Näringsliv
Globaljuggler

tisdag, maj 02, 2006

Heleneholmsgymnasiet

Idag var jag på Heleneholmsgymnasiet i Malmö. Där var det en form av debatt men väldigt få replikskiftningar och mestadels frågor från publiken och att man skulle framföra sin ståndpunkt baserat på sin ideologi.

I panelen satt jag tillsammans med MUFs André Assarsson, LUFs Alma Tabak(?) och ung vänsters Alexander Rangvald(?), för övrigt undrar jag om Alexander verkligen är vänster eller om han ljuger.

Förutom att jag och André hade väldigt lika åsikter gick debatten väldigt bra, tyckte jag själv.
Efteråt blev det McDonalds med, Alma, André och Björn Wretfelt och Marcus Månsson från MUF Malmö. Först tänkte vi käka på något som hette Wendy´s men då Andrés livsförsäkring tydligen inte täckte sådana ställen blev det McDonalds.

Snart helg, men Onsdag imorgon och jag ska få tillbaka tre prov på tre lektioner, men jag vill ju inte!